malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto kruchy kokosek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Takie ciasto możemy udekorować cukrem pudrem lub według własnego uznania. Jest bardzo smaczne i wygląda apetycznie.

Ciasto kruchy kokosek

Składniki:

Ciasto kruchy kokosek

 

  • Kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3/4 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru.
  • Masa kokosowa:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 4 białka,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 600 ml śmietany gęstej kwaśnej,
  • 1 słoik dżemu truskawkowego.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruchy kokosek
Spód: Mąkę przesiewamy a następnie dodajemy posiekane masło, cukier puder. Dodajemy żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy energicznie kruche ciasto. Połowę należy rozwałkować na małe blasze a drugą mrozimy. Masa: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy cukier w trakcie ubijania. Następnie mieszamy proszek oraz mąkę ziemniaczaną. Śmietany dodajemy do białek, a potem dodajemy suche składniki. Na końcu dodajemy wiórki. Na rozwałkowane ciasto smarujemy dżem. Wykładamy masę kokosową. Ścieramy na to kruche ciasto. Pieczemy godzinę w temp.