motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Ciasto przekładane z kokosem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto przekładane z orzechami i kokosem

Ciasto przekładane z kokosem i orzechami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto przekładane z kokosem i orzechami

 

  • CIASTO KRUCHE;
  • 2 szkl. mąki
  • 1 kostka masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/2 szkl cukru
  • CIASTO ORZECHOWE;
  • 20 dkg orzechów zmielonych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 5 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • CIASTO KOKOSOWE;
  • 5 białek
  • 15 dkg kokosu
  • 3/4 szkl cukru
  • KREM;
  • 2 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • budyń waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki mąki
  • 2 kostki masła
  • WIERZCH;
  • czekolada deserowa
  • 5 dkg kokosu

Sposób przygotowania:

Ciasto przekładane z kokosem i orzechami
CIASTO KRUCHE; Wszystkie składniki dajemy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temp. 180 stopni ok 25 minut CIASTO ORZECHOWE; Białka ubijamy na sztywno razem z cukrem dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i pieczemy ciasto w temp. 180 stopni ok. 25 minut. CIASTO KOKOSOWE; Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy kokos i delikatnie mieszamy. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25 minut. MASA; Do pół szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę i żółtka, dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy. Masło ucieramy z dodatkiem zimnego budyniu. Przełożenie; Masę dzielimy na 3 części. Ciasto kruche, masa, ciasto kokosowe, masa, ciasto orzechowe masa, ciasto kruche. Polać roztopioną czekoladą i posypać kokosem.
Ciasto przekładane z kokosem i orzechami
Etap 1 Upieczone ciasta przekładamy masą i polewamy czekoladą. Posypujemy kokosem