Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne ciasto przypominające puszysty gruby omlet. Skarmelizowane w kajmaku gruszki nabierają głębszego smaku.

Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami

 

  • gruszki 3 duże
  • masło 2 łyżki
  • toffi lub irysy 100 g
  • jajka 4 szt.
  • jogurt naturalny 5-7 łyżek
  • cukier 2 łyżki
  • sól duża szczypta
  • esencja waniliowa 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • mąka kukurydziana 3 łyżki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Gruszki obrać, pokroić w cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Na patelni stopić masło, ułożyć świartki gruszek, a pomiędzy włożyć irysy albo toffi. Nakryć patelnię i ogrzewać na minimalnym płomieniu, aż gruszki puszczą sok, a cukierki zmiękną. Odkryć patelnię, osytożnie przemieszać. Pozostawić bez przykrycia do częściowego odparowania.

W tym czasie jajka ubić z cukrem, wanilią, solą i sodą na puszystą masę. Dodać jogurt i obie mąki, po czym zmiksować i jeszcze chwilę ubijać.

Gotowym ciastem zalać gruszki, natychmiast nakryć pokrywką, a pod patelnię podłożyć płytkę ochronną. Ogrzewać na minimalnym płomieniu około 20 minut i zdjąć pokrywkę. Nakryć talerzem i ostrożnie odwrócić. Spód powinien być ładnie skarmelizowany.

Pokroić w trójkąty i podawać na ciepło.
Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Najpierw poddusić obrane ćwiartki gruszek i cukierki.
Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Gruszki powinny powoli puścić sok i zmięknąć.
Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Składniki ciasta zmiksować i zalać miękkie gruszki.
Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Smażyć na nalmniejszym palniku i pod przykryciem.