Sposób przygotowania:
Ciasto kukurydziane z patelni - z gruszkami
Gruszki obrać, pokroić w cząstki i wyciąć gniazda nasienne. Na patelni stopić masło, ułożyć świartki gruszek, a pomiędzy włożyć irysy albo toffi. Nakryć patelnię i ogrzewać na minimalnym płomieniu, aż gruszki puszczą sok, a cukierki zmiękną. Odkryć patelnię, osytożnie przemieszać. Pozostawić bez przykrycia do częściowego odparowania.
W tym czasie jajka ubić z cukrem, wanilią, solą i sodą na puszystą masę. Dodać jogurt i obie mąki, po czym zmiksować i jeszcze chwilę ubijać.
Gotowym ciastem zalać gruszki, natychmiast nakryć pokrywką, a pod patelnię podłożyć płytkę ochronną. Ogrzewać na minimalnym płomieniu około 20 minut i zdjąć pokrywkę. Nakryć talerzem i ostrożnie odwrócić. Spód powinien być ładnie skarmelizowany.
Pokroić w trójkąty i podawać na ciepło.
W tym czasie jajka ubić z cukrem, wanilią, solą i sodą na puszystą masę. Dodać jogurt i obie mąki, po czym zmiksować i jeszcze chwilę ubijać.
Gotowym ciastem zalać gruszki, natychmiast nakryć pokrywką, a pod patelnię podłożyć płytkę ochronną. Ogrzewać na minimalnym płomieniu około 20 minut i zdjąć pokrywkę. Nakryć talerzem i ostrożnie odwrócić. Spód powinien być ładnie skarmelizowany.
Pokroić w trójkąty i podawać na ciepło.