Sposób przygotowania:
Korzenne ciasto z gruszkamiETAP 1:
1 Syrop do gruszek
Gruszki obrać, zostawić ogonki i pozbawić gniazd nasiennych. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, goździki, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać gruszki, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.
ETAP 2:
2. Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, olej oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy
o średnicy 23 cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć gruszki.
ETAP 3:
3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut a następnie wystudzić ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem.