kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Ciasto lane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto lane z jabłkami to przepis na idealne, mokre ciasto. Tanie, szybkie i smaczne to jego największe zalety.

Ciasto lane z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto lane z jabłkami

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4-5 jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto lane z jabłkami
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodać jogurt i olej. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.

Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać 2/3 ciasta i ułożyć jabłka jedno przy drugim. Następnie wylać na jabłka pozostałą część ciasta.

Wstawić do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto lane z jabłkami
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystygnięcia
Ciasto lane z jabłkami
Na jabłka wylewamy pozostałą część ciasta
Ciasto lane z jabłkami
Wylewamy ciasto na blaszkę i układamy jabłka
Ciasto lane z jabłkami
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki
Ciasto lane z jabłkami
Do wymieszania ciasta wystarczy łyżka lub widelec