przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Ciasto z jabłkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Przepyszne warstwowe ciasto z jabłkami, budyniem i galaretką.

Ciasto z jabłkami i budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z jabłkami i budyniem

 

  • CIASTO,
  • 2 jajka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 0,5 kostki masła,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MASA BUDYNIOWA,
  • 0,4 litra mleka,
  • 0,5 szklanka cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • Masa jabłkowa,
  • 0,5 kg jabłek
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 5 szt goździków
  • na wierzch,
  • 2 szt galaretki np. wiśniowej
  • 0,8 litra gorącej wody do galaretki

Sposób przygotowania:

Ciasto z jabłkami i budyniem
Przepis podejrzałam u ziutuli-kaszubki, która robiła je z papierówkami. Ja z racji tego,że sezon na papierówki już minął, zrobiłam je z innymi, dostępnymi teraz jabłkami. Jeśli chcecie możecie ciasto zrobić z jabłkami gotowymi, sprzedawanymi w słoikach. Są takie dostępne w Makro, jako "szarlotka" .

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy z cukrem do odparowania wody i miękkości. Przygotowujemy również budyń i galaretkę.
Ubijamy z białek sztywną pianę.Żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i masłem ucieramy mikserem na puszysto.
Dodajemy po troszku obie mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wyrabiamy.
Dodajemy piane i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wykładamy na wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tortownicę. Na to dajemy warstwę jabłek , zaś na jabłka budyń.Pieczemy około 50 minut w temperaturze 190 stopni. Kiedy ciasto jest gotowe, musimy zaczekać aż przestygnie. Wówczas zalewamy je tężejącą galaretką. Chowamy do lodówki, podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Jabłka z cukrem odparowujemy z wody. Warto dodać kilka gożdzików dla lepszego aromatu.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Gotujemy gęsty budyń wg przepisu na opakowaniu. Lepiej jest dać tylko o pół szklanki mleka mniej.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Przygotowane ciasto wykładamy na tortownicę. Kolejną warstwa którą kładziemy , to warstwa jabłek, potem budyniu. Tak przygotowane ciasto zapiekamy.
Ciasto z jabłkami i budyniem
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, by potem polać je galaretka.