Sposób przygotowania:
Włoskie rustykalne ciasto z jabłkami i orzechami
Cytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko. Myjemy i obieramy dwa jabłka, kroimy w małą kostkę, zalewamy sokiem z cytryny i posypujemy jedną łyżką brązowego cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Masło rozpuszczamy w rondelku. Białka oddzielamy od żółtek. W misce mikserem ubijamy białka, stopniowo dodając po łyżce cukru. Gdy białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione masło, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy. Na końcu dodajemy rum, skórkę z cytryny, ziarenka wanilii, oraz kawałki jabłek. Delikatnie mieszamy. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe jabłka cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności