marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciasto makowe z białym makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasta z bakaliami i dodatkiem alkoholi są pyszne,ale nie polecamy ich dzieciom,chyba że dodamy do ciasta lub kremu aromat migdałowy.

Ciasto makowe z białym makiem

Składniki:

Ciasto makowe z białym makiem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g. margaryny,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • szklanka białego maku,
  • 5 jaj,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy do ciast lub likier amaretto,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu do blachy.

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z białym makiem
Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym jaju i aromacie migdałowym. Mak biały zmielić i odstawić do przełożenia ciasta wraz z kemem budyniowym. Potem przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość. Tortownicę natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu, po czym wlać masę na spód. Nagrzać piekarnik do temp.180 st. C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min.. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Do tego czasu sporządzić krem budyniowy na bazie śmietanki i maku białego, tj.Zagrzać śmietankę, wsypać budynie, zamieszać, zestawić na bok naczynie. Jak się masa wystudzi, to wymieszać ją ze zmielonym makiem białym. Ciasto przekroić na wpół płaskim nożem i przełożyć blaty ciasta kremem makowo-budyniowym. Można oblać wierzch ciasta polewą lub poprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Pokroić i podawać ciasto na paterze.

Tagi:

ciasto mak