Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z białym makiem
Margarynę zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, dodając stopniowo po jednym jaju i aromacie migdałowym. Mak biały zmielić i odstawić do przełożenia ciasta wraz z kemem budyniowym. Potem przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać całość. Tortownicę natłuścić i wyłożyć arkuszem pergaminu, po czym wlać masę na spód. Nagrzać piekarnik do temp.180 st. C. Wstawić formę z ciastem do piekarnika na 45-50 min.. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić. Do tego czasu sporządzić krem budyniowy na bazie śmietanki i maku białego, tj.Zagrzać śmietankę, wsypać budynie, zamieszać, zestawić na bok naczynie. Jak się masa wystudzi, to wymieszać ją ze zmielonym makiem białym. Ciasto przekroić na wpół płaskim nożem i przełożyć blaty ciasta kremem makowo-budyniowym. Można oblać wierzch ciasta polewą lub poprószyć cukrem pudrem przed podaniem. Pokroić i podawać ciasto na paterze.