Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z polewą figowo-orzechową
Mąkę przesiać i dodać mak i proszek do pieczenia;wymieszać. Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.Ciasto podzielić na dwie blachy (na spodzie papier). Pieczemy oddzielnie biszkopty w temperaturze 180-190 stopni ok.25 minut. Po wystudzeniu przekładamy biszkopty kremem kakaowym. Margarynę utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartej margaryny wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać kakao wymieszane ze spirytusem. Przygotować polewę: masło ze śmietanką i cukrem podgrzewamy na piecu, gdy są płynne wsypujemy orzechy i figi ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać wódkę i przestudzona polewę wylać równomiernie na ciasto. SMACZNEGO!
cherry