Sposób przygotowania:
Ciasto makowe, kruche - łatwe
Margarynę posiekać nożem (niewielką ilością margaryny natłuścić formę). Z podanych składników na ciasto kruche ugnieść gładką kulę ( w razie potrzeby dodać nieco mąki). Odłożyć 1/4 ciasta i schować do lodówki na godzinę. Pozostałym ciastem wyłożyć formę. Wykleić także brzegi formy ciastem, tak do połowy wysokości. Ciasto po nakłuwać w wielu miejscach widelcem. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wstawić ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec przez 10-15minut. Wyjąć ciasto, jeszcze gorące posmarować dżemem. Rodzynki przepłukać i sparzyć przez 10 minut, odsączyć. Migdały (orzechy) sparzyć i obrać ze skórki, po czym drobno posiekać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, łyżką soku z cytryny i kopiatą łyżką cukru. Masę makową z puszki przełożyć do miseczki, dodać ubitą pianę z białek, rodzynki, cukier waniliowy i w razie potrzeby doprawić do smaku - można dodać łyżkę miodu gdyby było za mało słodkie. Warstwę dżemu posypać posiekanymi migdałami. Następnie nałożyć masę makową i ładnie ją wygładzić. Pozostałe, wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie i pociąć na podłużne paski. Na warstwie makowej wyłożyć paski ciasta w równych odstępach tworząc kratkę. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, a wierzch ciasta przykryć pergaminem, aby nie spiekał się zbyt mocno. Można też przełożyć formę z ciastem na niższą półkę piekarnika. Piec przez kolejne ok 45 minut, kontrolując pieczenie ( w zależności od piekarnika). Pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Ostudzić. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i przy użyciu sitka posypać ciasto. Można też posypać cukrem gorące ciasto, ale wtedy cukier się rozpuści i nie będzie białego ''śnieżku'' na wierzchu.
katarzynafijoł