SUPERPRZEPIS

Ciasto makowe, kruche - łatwe

  • 1
  • Sarenka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Ciasto makowe, kruche - łatwe Więcej zdjęć (5)

Łatwe ciasto makowe z wykorzystaniem gotowej masy z puszki. Smaczne :)

Składniki:

Ciasto makowe, kruche - łatwe

 

  • Ciasto kruche:
  • mąka pszenna - 2 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • cukier - 1/3 szklanki,
  • margaryna - 250g,
  • śmietana 18% - 2 łyżki,
  • cukier waniliowy - łyżeczka,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • żółtka - 2;

 

  • masa makowa gotowa z puszki - 900g,
  • białka jaja - 2,
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy (aby był kwaśny) - kilka łyżek,
  • migdały (lub/i orzechy) - 2 garście,
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
  • rodzynki - 2 garści,
  • cukier wanilinowy - łyżka,
  • sok z cytryny - 1-2 łyżki,
  • cukier - łyżka z czubem,
  • szczypta soli,
  • mąka do posypania stolnicy.

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe, kruche - łatwe
Margarynę posiekać nożem (niewielką ilością margaryny natłuścić formę). Z podanych składników na ciasto kruche ugnieść gładką kulę ( w razie potrzeby dodać nieco mąki). Odłożyć 1/4 ciasta i schować do lodówki na godzinę. Pozostałym ciastem wyłożyć formę. Wykleić także brzegi formy ciastem, tak do połowy wysokości. Ciasto po nakłuwać w wielu miejscach widelcem. Formę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wstawić ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiec przez 10-15minut. Wyjąć ciasto, jeszcze gorące posmarować dżemem. Rodzynki przepłukać i sparzyć przez 10 minut, odsączyć. Migdały (orzechy) sparzyć i obrać ze skórki, po czym drobno posiekać. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, łyżką soku z cytryny i kopiatą łyżką cukru. Masę makową z puszki przełożyć do miseczki, dodać ubitą pianę z białek, rodzynki, cukier waniliowy i w razie potrzeby doprawić do smaku - można dodać łyżkę miodu gdyby było za mało słodkie. Warstwę dżemu posypać posiekanymi migdałami. Następnie nałożyć masę makową i ładnie ją wygładzić. Pozostałe, wyjęte z lodówki ciasto cienko rozwałkować na posypanym mąką blacie i pociąć na podłużne paski. Na warstwie makowej wyłożyć paski ciasta w równych odstępach tworząc kratkę. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 15 minut do lekkiego zrumienienia. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni, a wierzch ciasta przykryć pergaminem, aby nie spiekał się zbyt mocno. Można też przełożyć formę z ciastem na niższą półkę piekarnika. Piec przez kolejne ok 45 minut, kontrolując pieczenie ( w zależności od piekarnika). Pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Ostudzić. Cukier puder wymieszać z cukrem waniliowym i przy użyciu sitka posypać ciasto. Można też posypać cukrem gorące ciasto, ale wtedy cukier się rozpuści i nie będzie białego ''śnieżku'' na wierzchu.
Ciasto makowe, kruche - łatwe
Z podanych składników na ciasto kruche ugnieść gładką kulę ( w razie potrzeby dodać nieco mąki). Odłożyć 1/4 ciasta i schować do lodówki na godzinę. Pozostałym ciastem wyłożyć formę.
Ciasto makowe, kruche - łatwe
Masę makową z puszki przełożyć do miseczki, dodać ubitą pianę z białek, rodzynki, cukier waniliowy i w razie potrzeby doprawić do smaku
Ciasto makowe, kruche - łatwe
Podpieczone ciasto wysmarować dżemem i posypać posiekanymi migdałami
Ciasto makowe, kruche - łatwe
Ułożyć paseczki kruchego ciasta na wierzchu tworząc kratkę. Upiec, następnie posypać cukrem pudrem