Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Przepis na biszkopt: Na samym początku należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę do momentu aż nie można wylać ich z miski.W końcowym etapie ubijania białek dodajemy powoli cukier a w następnej kolejności żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy je delikatnie wmieszać do ciasta. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut aż wbita wykałaczka będzie sucha. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię ( proponuję wysokość 60 cm na dywanik :) aby nie uszkodzić ciasta ani kafelek w kuchni ). W ostatnim etapie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Przepis na placek makowy: Na samym początku należy utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodajemy masę makową oraz ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę 22X27 wyłożoną papierem piec około 70 min w temp. 180 stopni. Biszkopt przekrajany na 2 placki. Pierwszą cześć smarujemy konfiturą przekładamy plackiem makowym następnie ponownie przekładamy konfiturą i biszkoptem. Górę stroimy polewą czekoladową. Smacznego!!
-Natka-