Sposób przygotowania:
Ciasto makowe z serem i brzoskwiniamiBiszkopt makowy
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie powoli wlewać olej i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać. Masę przelać do blaszki o wymiarach 34 x 25cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić, następnie przekroić na dwa blaty- jeden grubszy, drugi chudszy.
Masa serowa
Brzoskwinie odsączyć. Cztery połówki brzoskwiń pokroić w kostkę. Twaróg wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Syrop z brzoskwiń wymieszać z taką ilością wody, aby w sumie było 500 ml. Mieszankę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Pozostawić do lekkiego stężenia
Następnie wlać galaretki do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na grubszy blat biszkoptu makowego i przykryć cieńszym. Schłodzić w lodówce.
Wierzch ciasta
Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Ostudzoną galaretkę zmiksować z resztą brzoskwiń. Gdy mus galaretkowy zacznie gęstnieć, wylać go na II blat biszkoptu i schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!
(inspiracja/ źródło: takietampichcenie..)