Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto serowo-makowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z serem, makiem i kruszonką jest smaczne i sycące

Ciasto serowo-makowe z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto serowo-makowe z brzoskwiniami

 

  • 70-80 dag sera twarogowego
  • 1 puszka (85 dag) gotowej masy makowej
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 3 szkl mąki
  • 20 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowe z brzoskwiniami
Ser zmielić w maszynce, włożyć do miski, dodać masło, cukier puder, budyń, cukier waniliowy, 3 żółtka i dokładnie zmiksować. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Do gotowej masy makowej dodać drobno pokrojone ananasy z syropu. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać margarynę, cukier, aromat, 2 żółtka i zrobić kruszonkę. Połowę kruszonki wsypać na dno przygotowanej brytfanny. Na kruszonkę wyłożyć mak, na mak masę serową. Na wierzchu sera rozłożyć pokrojone brzoskwinie i posypać pozostałą kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.