Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Rolada makowa z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Rolada, z makowym ciastem oraz nadzieniem serowo-ananasowym.

Rolada makowa z serem

Składniki:

Rolada makowa z serem

 

  • mąka pszenna - 10 dag
  • mak sparzony i zmielony - 10 dag
  • jaja - 6 szt
  • cukier - 15 dag
  • cukier waniliowy -1,6 dag (1 opak)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 1 szczypta
  • śmietanka 36% - 40 dag
  • ser biały tłusty twarogowy - 25 dag
  • jogurt -20 dag
  • cukier - 15 dag
  • cukier waniliowy - 1 szt
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • ananasy w plastrach - 1/2 puszki

 

Sposób przygotowania:

Rolada makowa z serem
Plastry ananasów osączyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zalewy, a gdy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, i odstawić do ostudzenia. Ser zemleć trzykrotnie i utrzeć z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z żelatyną. Połowę owoców drobno pokroić, połączyć z masą serową i odstawić do lodówki. Śmietankę również schłodzić w lodówce. CIASTO: żółtka utrzeć z 3 łyżkami letniej wody, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Z białek ubić bardzo sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z makiem i lekko wymieszać z masą jajeczną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i piec około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć biszkopt na ściereczkę (odwracając formę do góry dnem), zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczką w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z masą serową. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 nadzienia i powtórnie zwinąć (już bez ściereczki). Posmarować resztą nadzienia i przybrać odłożonymi owocami.