Sposób przygotowania:
Rolada makowa z serem
Plastry ananasów osączyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zalewy, a gdy napęcznieje, rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając, i odstawić do ostudzenia. Ser zemleć trzykrotnie i utrzeć z jogurtem, cukrem oraz cukrem waniliowym i wymieszać z żelatyną. Połowę owoców drobno pokroić, połączyć z masą serową i odstawić do lodówki. Śmietankę również schłodzić w lodówce. CIASTO: żółtka utrzeć z 3 łyżkami letniej wody, cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Z białek ubić bardzo sztywną pianę i połączyć z masą żółtkową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać, połączyć z makiem i lekko wymieszać z masą jajeczną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C i piec około 15 min. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć biszkopt na ściereczkę (odwracając formę do góry dnem), zdjąć papier, ciasto zwinąć razem ze ściereczką w rulon i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubić i połączyć z masą serową. Biszkopt rozwinąć, posmarować 2/3 nadzienia i powtórnie zwinąć (już bez ściereczki). Posmarować resztą nadzienia i przybrać odłożonymi owocami.