Sposób przygotowania:
Ciasto Rzeszowiak
Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć. Do maku dodać masło lub margarynę , cukier, żółtka , miód, olejek i wszystko utrzeć. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z masą. Masa orzechowa: Orzechy zmielić i zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier , masło lub margarynę wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie ubić białka i wymieszać z masą. Masa serowa; Ser zemleć. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i proszek budyniowy. Na końcu ubić białka i wymieszać z masą. Dodać bakalie. Około 2/3 ciasta wyłożyć na spód blachy. Na ciasto kłaść pasami na przemian masę orzechową i makową , przykryć to masą serową i z pozostałego ciasta zrobić plecionkę i położyć na wierzchu. Piec około 75 minut w temp 180 stopni.