motyl87

motyl87

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Ciasto makowo-biszkoptowe z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto makowo-biszkoptowe z masą i powidłami

Ciasto makowo-biszkoptowe z powidłami

Składniki:

Ciasto makowo-biszkoptowe z powidłami

 

  • CIASTO MAKOWE:
  • 8 białek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • BISZKOPT:
  • 8 żółtek
  • 2 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 1 galaretka żółta
  • 1 galaretka czerwona
  • 1/2 litra śmietanki 36%
  • powidła

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-biszkoptowe z powidłami
CIASTO MAKOWE: Białka ubić z cukrem . Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Wlać do natłuszczonej formy (25x35 cm) i piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Jeden placek posmarować powidłami i przykryć drugim. BISZKOPT: Żółtka i jajka ubić z cukrem na puch. Wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wlać do formy 25x35cm i piec 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. MASA: Galaretki osobno rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody każda. Ostudzić. Śmietanę ubić. Połowę ubitej śmietany wymieszać z tężejącą żółtą galaretką a połowę z czerwoną. Do formy 25x35 cm włożyć biszkopt, posmarować żółtą masą, przykryć ciastem makowym. Włożyć czerwoną masę i drugą połowę biszkoptu. Wstawić do lodówki.