Sposób przygotowania:
Ciasto makowo-biszkoptowe z powidłami
CIASTO MAKOWE: Białka ubić z cukrem . Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz makiem. Wlać do natłuszczonej formy (25x35 cm) i piec 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. Jeden placek posmarować powidłami i przykryć drugim. BISZKOPT: Żółtka i jajka ubić z cukrem na puch. Wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Wlać do formy 25x35cm i piec 25 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przekroić na pół. MASA: Galaretki osobno rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody każda. Ostudzić. Śmietanę ubić. Połowę ubitej śmietany wymieszać z tężejącą żółtą galaretką a połowę z czerwoną. Do formy 25x35 cm włożyć biszkopt, posmarować żółtą masą, przykryć ciastem makowym. Włożyć czerwoną masę i drugą połowę biszkoptu. Wstawić do lodówki.