Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto makowo-migdałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto z makiem jest aromatyczne i bardzo delikatne

Ciasto makowo-migdałowe

Składniki:

Ciasto makowo-migdałowe

 

  • 35 dag maku
  • 30 dag cukru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 8 jajek
  • 3 łyżki bułki tartej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-migdałowe
Mak sparzyć, odcedzić i dwa razy przemielić w maszynce. Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać przemielony mak, bułkę tartą i aromat migdałowy. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do przygotowanej keksowej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 180 stopni.