pkhorzyk118

pkhorzyk118

Szef Kuchni
[Przepisów: 42]

Ciasto malinowo-chałwowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto świetnie smakuje ,nie jest za słodkie a maliny sezonowe dodają mu uroku i smaku.

Ciasto malinowo-chałwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto malinowo-chałwowe

 

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT
  • 4 jajka
  • 16 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli.
  • SKŁADNIKI NA MASĘ
  • 1 margaryna
  • 20 dag chałwy
  • 3 żółtka
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy.
  • SKŁADNIKI NA MUS MALINOWY
  • 3 galaretki malinowe
  • 80 dag malin
  • SKŁADNIKI NA PIANKĘ
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 750 ml.smietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto malinowo-chałwowe
BISZKOPT-białka ubić z szczyptą soli i cukrem na sztywno.Podczas ubijania dodać żółtka i nadal ubijać .Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek .Delikatnie połączyć łyżką drewnianą.Piec formie o wym.25/37cm ,w temp.180'C ok 30 min.MASA -Szklankę mleka ugotować a w reszcie mleka rozrobić budyń,żółtka i cukier .Przygotowaną mieszankę jajeczną wlać do gotującego się mleka i ugotować z tego budyń .Ostudzić .Margarynę utrzeć ,dodać zimny budyń i skruszoną chałwę .Utrzeć na puszystą masę i wyłożyć na biszkopt. Przygotować MUS MALINOWY-Galaretki ugotować w 750 ml.wody i gorące wlać do malin.Gdy zacznie tężeć wlać na ciasto .Wstawić do lodówki . PRZYGOTOWAĆ PIANKĘ -galaretki ugotować w 1/2 litra wody i pozostawić do stężenia .Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i dodać stężoną galaretkę .Gdy pianka stężeje wylać na mus malinowy. Udekorować wg.uznania.
Ciasto malinowo-chałwowe
Z podanych składników na ciasto upiec biszkopt.
Ciasto malinowo-chałwowe
Masę dokładnie utrzeć z przygotowanym budyniem i chałwą.
Ciasto malinowo-chałwowe
Ugotować galaretki i wymieszać z świeżymi malinami.
Ciasto malinowo-chałwowe
Mus malinowy wyłożyć na masę chałwową ,nałożyć piankę i udekorowac .