Sposób przygotowania:
Ciasto marcepanowe z czekoladą
Czekoladę posiekać. Marcepan pokroić w kostkę. Oddzielić białka i żółtka 2 jaj. Całe jajko 2,5 dag cukru, sól, marcepan i miąższ wanilii utrzeć na puszystą masę. Białka i pozostały cukier ubić na sztywną pianę. Ostożnie dodać do masy jajecznej. Wymieszać mąke, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sito na masą jajeczną, dodać czekoladę i delikatnie wymieszać wszystko razem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczemi posypanej bułka tartą formy o pojemnosci 900 ml, 28 cm długości. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stop. C. przez 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić na10 minut w formie. Ciasto wyjąć i ostudzić. POLEWA: Utrzeć cukier puder, sok z cytryny i aromat migdałowy. Polać ciasto przez środek tak, aby polewa spływała na boki.