jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto marcepanowe z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ciasto marcepanowe z czekoladą polecane na każdą porę roku

Ciasto marcepanowe z czekoladą

Składniki:

Ciasto marcepanowe z czekoladą

 

  • 7,5 dag gorzkiej czekolady
  • 8 dag masy marcepanowej
  • 3 jajka
  • 5 dag cukru
  • sól- szczypta
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 5 dag maki
  • 2 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz- do wysmarowania
  • bułka tarta- do posypania foremki
  • 10 dag cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 3 krople aromatu migdałowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepanowe z czekoladą
Czekoladę posiekać. Marcepan pokroić w kostkę. Oddzielić białka i żółtka 2 jaj. Całe jajko 2,5 dag cukru, sól, marcepan i miąższ wanilii utrzeć na puszystą masę. Białka i pozostały cukier ubić na sztywną pianę. Ostożnie dodać do masy jajecznej. Wymieszać mąke, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przesiać przez sito na masą jajeczną, dodać czekoladę i delikatnie wymieszać wszystko razem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczemi posypanej bułka tartą formy o pojemnosci 900 ml, 28 cm długości. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stop. C. przez 30-35 minut. Po upieczeniu pozostawić na10 minut w formie. Ciasto wyjąć i ostudzić. POLEWA: Utrzeć cukier puder, sok z cytryny i aromat migdałowy. Polać ciasto przez środek tak, aby polewa spływała na boki.