gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowane ciasto marchewkowe polecam do popołudniowej kawki. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo smaczne.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki oliwy
  • 2,5 szklanki potartej marchewki
  • 1/2 słoiczka powideł

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe

ETAP 1:

Ciasto marchewkowe
Jajka z cukrem ucieramy w misce, do momentu aż masa będzie puszysta.

Jajka wbijamy do miski i ucieramy z cukrem na puszystą masę.

ETAP 2:

Ciasto marchewkowe
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Miksujemy.

Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir i wszystko razem miksujemy, aż masa będzie jednolita. Miksując wlewamy stopniowo olej.

ETAP 3:

Ciasto marchewkowe
Do ciasta wsypujemy potartą marchewkę i miksujemy.

Na koniec dodajemy marchewkę potarta na tarce o drobnych oczkach i jeszcze przez chwilę miksujemy.

ETAP 4:

Ciasto marchewkowe
Ciasto pieczemy ok godziny w tortownicy.

Gotowe ciasto wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tarta tortownicy. Pieczemy ok. godziny w temp. 180-200 stopni.

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz możemy przekroić na pół i posmarować powidłami.