Ciasta marchewkowe, początkowo popularne w Wielkiej Brytanii i USA, mają coraz więcej zwolenników również w Polsce. Są bardzo proste w przygotowaniu. Potrzebne do nich składniki to: marchew, mąka, jajka i olej roślinny. Ciasto marchewkowe ma wilgotną konsystencję i wyborny smak. Świetnie smakują ze świeżą kawą lub aromatyczną herbatą. Deser warto urozmaicić orzechami włoskimi i ananasem z puszki. Dobrze jest też zrobić polewkę ze słonego serka i nałożyć ją na wierzch ciasta.  

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Przechodząc na dietę często całkowicie rezygnujemy ze słodyczy. Ciasta dietetyczne to rozwiązania dla tych, którzy nie potrafią oprzeć się słodkościom. Wśród takich wypieków można znaleźć zdrowe ciasto marchewkowe. Można je przygotować bez dodatku mąki, dzięki czemu otrzymujemy w pełni bezglutenowy wypiek. Masę marchewkową można wykorzystać także do zrobienia niskokalorycznych ciastek – bez masła i cukru!

Proste ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe

Szybkie i proste ciasto? Jeśli posiadasz w domu marchewkę i tarkę, możesz przygotować ciasto marchewkowe! To jedno z najprostszych a zarazem najzdrowszych wypieków, jakie można upiec dla siebie i swojej rodziny. Ciasto z marchewki można zrobić na setki różnych sposobów – z serkiem mascarpone, bananami czy też z ananasem. Każdy z dodatków świetnie się z nim komponuje, dając w rezultacie wyjątkowy i pyszny wypiek.

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Ciasto marchewkowe bezglutenowe

Marchewkowe ciasto bezglutenowe można przygotować używając mąki kukurydzianej. Najlepiej smakowo sprawdza się w tym przypadku marcepan. Idealnie współgra z marchewkowym smakiem i doskonale spaja całość. Dodatek białej czekolady i całych migdałów rewelacyjnie wzbogaci paletę smaków.

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą spróbować wypieku bez cukru, jajek i mleka. Do jego przygotowania potrzebne są: starta marchewka, olej, mleko sojowe, mąka gryczana, orzechy, bakalie oraz sok z cytryny. Upieczony placek można posypać cukrem pudrem. Wegańskie ciasto marchewkowe jest bardzo zdrowe, puszyste i smaczne.

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto marchewkowe z orzechami

Ciasto z orzechami to jeden z wariantów wypieku z marchewki. Dodatek bakalii sprawia, że ciasto marchewkowe staje się chrupiące i jeszcze zdrowsze. W orzechach można bowiem znaleźć szereg cennych witamin i minerałów, w tym magnez, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy. Do ciasta z marchwi nadają się zarówno orzechy włoskie, jak i laskowe, ziemne, brazylijskie czy też pistacjowe. To jedno z prostszych ciast z bakaliami, jakie można sobie wyobrazić. Wystarczy do masy marchewkowej dodać posiekane orzechy, wymieszać całość i zapiec.

Ciasto marchewkowe z kremem

Ciasto marchewkowe z kremem

Największym wyzwaniem na diecie jest tort, który z definicji jest kaloryczny. Ratunkiem może być ciasto marchewkowe z kremem. Lekkie, najczęściej bez tłuszczu i cukru, stanowi świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę. Krem do ciasta marchewkowego również nie musi być tak tuczący jak do tradycyjnego tortu. Ciasto marchewkowe dobrze smakuje z kremem mascarpone, budyniem lub musami owocowymi. Dodatkowo całość można ozdobić polewą czekoladową, lukrem lub masą plastyczną – zupełnie jak w tradycyjnym torcie!

Placek marchewkowy

Placek marchewkowy

Placek marchewkowy to pomysł na dietetyczny deser. Można go upiec w tradycyjny sposób – z dodatkiem bakalii – lub wykorzystać jako zamiennik biszkoptu. Placki marchewkowe mogą przybierać formę babki, chlebka czy nawet piernika. Co więcej – można do podstawowego ciasta dodać banany lub marchewkę, dzięki czemu zyska ono na smaku. Ciasto z marchwi to po prostu uniwersalny wypiek na każdą okazję!

Znaleźliśmy 210 przepisów w kategorii Ciasta marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

gosia p. gosia p.

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: