steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe z nutką przypraw korzennych i skórką pomarańczową. Idealne do popołudniowej herbaty.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyzka kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 300 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 500 g marchewki startej na grubej tarce
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Wykonanie: Cukier, cukier waniliowy, kakao i olej ubijamy mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem ,sodą, solą i przyprawami, chwilę ubijamy i dodajemy marchewkę, skórkę kandyzowaną i rodzynki.

Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy o średnicy 29-28 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C, około 1 godziny.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.