Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Ciasto marchewkowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dodatek startej marchwi sprawia, że jest ono wilgotne. Marchew mięknie podczas pieczenia i nadaje wilgotną konsystencję.

Ciasto marchewkowe z bakaliami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z bakaliami

 

  • 3 szklanki startej słodkiej marchwi
  • 3 szklanki mąki
  • 5-6 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki ananasa kandyzowanego

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z bakaliami
Umyte i obrane marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie podane suche składniki wymieszać. Całe jajka ubić z olejem. 

Do jajek miksując dodawać partiami suche składniki. Tabliczkę gorzkiej czekolady pokroić na drobną kostkę i dodać do ciasta razem z rodzynkami i ananasem kandyzowanym. Wymieszać łyżką.

Na koniec dodać startą marchew i wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. 
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Marchew starta na tarce z drobnymi oczkami
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Wymieszane wszystkie suche składniki ciasta
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Całe jajka ubite mikserem z olejem na masę
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Do jajek partiami dodawane składniki suche i miksowane
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Ciasto pieczone w 180 stopniach około godzinę