Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pachnące i przygotowane w jednej misce ciasto marchewkowe to idealna propozycja do niedzielnej kawy.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 5 marchewek
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy obrać, drobno posiekać.

Jajka ubijamy z cukrami, dalej miksując dolewamy olej. Dodajemy mąkę, sól, sodę i proszkiem. Dodajemy cynamon. odciśniętą marchewkę i orzechy. Całość mieszamy, przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Podajemy do kawy.