ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 923]

Pieczony pasztet mięsno-ryżowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Prosty, łatwy, szybki pieczony pasztet mięsno-ryżowy jest doskonałym domowym pasztetem do pieczywa.

Pieczony pasztet mięsno-ryżowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pieczony pasztet mięsno-ryżowy

 

  • ryż ugotowany 2 woreczki,
  • mielona łopatka 50 dag,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • bułka odciśnięta z wody 1 sztuka,
  • natka pietruszki suszona 1 opakowanie,
  • papryka słodka 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • kucharek 2 łyżki,
  • cebula 1 sztuka większa,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Ugotować ryż w nie solonej wodzie, wylać na sito i dobrze odcedzić z wody i wystudzić.

Do miski włożyć mielone mięso z łopatki. Dodać ryż, jajka, suszoną natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulę, kucharka, paprykę ostrą, pieprz mielony, przyprawę w płynie, bułkę odciśniętą z wody. Wszystko dokładnie ręką i wyrobić na kleistą masę.

Keksówka silikonowa 22 cm, do formy włożyć masę mięsną porcjami dobrze ubijając w formie, tępą stroną noża maczanym w oleju ponacinać skośną kratkę.

W nagrzanym piekarniku na 210 C, grzanie góra/dół, piec 40 minut, następnie w 150 C na termoobiegu piec 10 minut aby wierzch się przypiekł i odparował nadmiar płynu, dobrze wystudzony wyjąc na talerz.
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Masa musi być dobvrze wyrobiona na kleistą masę.
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Porcjami dodawać i dobrze ubić w formie.
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Na termoobieguwierzch pasztetu sie przypiecze i odparuje nadmiar płynu.
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Pasztet w formie dobrze w formie wystudzić.
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy
Pieczony pasztet mięsno-ryżowy