aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Ciasto marchewkowe drożdżowe

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Super-zdrowe ciasto marchewkowe! :)

Ciasto marchewkowe drożdżowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto marchewkowe drożdżowe

 

  • 4 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe drożdżowe
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę, następnie wlej pozostałe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę, olej oraz stopniowo przesianą mąkę. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez ok. 5 min. Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe drożdżowe
pozostaw do wyrośniecia