Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe drożdżowe
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę, następnie wlej pozostałe mleko, dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę, olej oraz stopniowo przesianą mąkę. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez ok. 5 min. Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
zbysiowa
zewa
zewa
aliss06
racja! Do przepisu użyłam 3 jajek :) Dziękuję za czujność :)
Domina