Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Moja rodzina uwielbia to ciasto, nie mogli uwierzyć, że jego głównym składnikiem jest marchewka. Dwie warstwy kremu w połączeniu z korzennym ciastem sprawiają, że nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie, przekonajcie się sami

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami

 

  • CIASTO:
  • 2 szklanki startej marchewki,
  • 2 szklanki mąki,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka dobrego oleju,
  • 1 szklanka cukru brązowego,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • KREM ŚMIETANOWY:
  • 300g śmietany kremówki 36%,
  • 200g mascarpone,
  • cukier puder do smaku,
  • aromat cytrynowy,
  • KREM MARCHEWKOWY:
  • 1 galaretka pomarańczowa,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 500ml soku marchewkowego np. Kubuś

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z dwoma kremami
Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z sodą i cynamonem. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji. Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując. Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (23x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzenia ciasto kroimy na 2 części. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i mascarpone, kilka kropli aromatu i miksujemy aż do połączenia. Kremem przekładamy ciasto (nie ma potrzeby nasączania ciasta). Odstawiamy do lodówki. A w tym czasie przygotowujemy drugi krem. Do rondelka wlewamy około 1,5 szklanki soku marchewkowego, a w pozostałym rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Masę zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Masę studzimy i wylewamy ją na ciasto. Całość odstawiamy do stężenia. Życzę smacznego :) Uwaga: 1) Cukier brązowy można zastąpić zwykłym, ale ciasto jest o wiele lepsze, gdy doda się do niego brązowego cukru. 2) Śmietana kremówka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. 3) Do dekoracji ciasta wykorzystałam marcepanowe ozdoby, które sama ulepiłam. Wystarczy zagnieść marcepan z cukrem pudrem i odrobiną barwnika spożywczego.
Ciasto marchewkowe z dwoma kremami
o miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy razem aż do powstania kremowej konsystencji.
Ciasto marchewkowe z dwoma kremami
Następnie na przemian dodajemy olej i mąkę dalej miksując.
Ciasto marchewkowe z dwoma kremami
Na końcu dodajemy marchewkę i chwilę mieszamy.
Ciasto marchewkowe z dwoma kremami
Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się soku, mieszamy