agaa_r

agaa_r

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Moje ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto marchewkowe o lekko piernikowym smaku, lekkie i bardzo smaczne.

Moje ciasto marchewkowe

Składniki:

Moje ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki marchewki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • garść rodzynków
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukry kryształu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • dżem truskawkowy lub inny

 

Sposób przygotowania:

Moje ciasto marchewkowe
Białka należy ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ, ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie po ubiciu jajek dodajemy 2 szklanki mąki, olej, sodę, proszek, przyprawę do piernika oraz rodzynki ( można dodać także posiekane drobno orzechy), startą na cienkich ioczkach marchewkę.  Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę i wylać na blaszkę. Ciasto pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez 40-60 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem bądź polać polewą. Ciasto można przekroić na pół i posmarować dżemem. Smacznego:)