slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne jesienne ciasto marchewkowo -orzechowe z kremem kokosowo -orzechowym. Ciasto to jest bardzo aromatyczne i przyjemnie chrupiące. Polecam na deser w towarzystwie kawy lub herbaty.

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

 

  • 1 szkl startej na drobnych oczkach marchewki (4-5 średnich)
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szkl mąki orkiszowej tortowej
  • krem: puszka mleczka kokosowego (400ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • garść orzechów włoskich
  • oraz: tortownica o śred. 20 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe:

Orzechy włoskie bardzo drobno siekamy i przekładamy do miski. Do orzechów dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cynamon i mąkę, mieszamy. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka oraz olej. Do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę i dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto marchewkowe studzimy.

Krem:

Dzień wcześniej wkładamy puszkę mleczka kokosowego do lodówki. Na drugi dzień przekładamy stałą, białą część mleczka kokosowego do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy. Orzechy włoskie siekamy.

Ciasto marchewkowe przekrajamy na dwa blaty. Jeden blat ciasta smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta, lekko dociskamy. Na górze ciasta rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy orzechami. Wstawiamy ciasto do lodówki na kilka godzin.