Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowymCiasto
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą. Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie). Dodać marchew odciśniętą z soku i wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C przez 40 min.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
Krem
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
Polewa jabłkowa
Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.)
Przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Mus jabłkowy
Jabłka umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka. Dodać wodę oraz cukier i gotować do chwili kiedy jabłka całkowicie się rozpadną. Przygotowany mus ostudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
misia5
Smakowite Jadło
Dziękuję :)
Magdalena88
zbysiowa
Smakowite Jadło
smakuje wybornie i znika w ekspresowym tempie :)
Smakowite Jadło
Nie ma co marzyć, trzeba zrobić, bo ciasto warte grzechu ;)