Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Ciasto czekoladowa kraina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru.

Ciasto czekoladowa kraina Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto czekoladowa kraina

 

  • 300 g ciastek Petit Beurre
  • ½ kostki masła
  • 990 ml śmietany 30 %
  • ½ szk. cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 2 czekolady białe
  • 2 czekolady mleczne ciemne
  • 400 g kajmaku
  • 100 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowa kraina

ETAP 1:

Ciasto czekoladowa Kraina

1. Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy.

ETAP 2:

Ciasto czekoladowa Kraina

2. Następnie smarujemy masą kajmakową.

ETAP 3:

Ciasto czekoladowa Kraina

3. Śmietany ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.

4. Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemna masa.

ETAP 4:

Ciasto czekoladowa Kraina

5. Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.

ETAP 5:

Ciasto czekoladowa Kraina

6. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.

7. Smacznego.