WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1573]

Ciasto marmurkowe/zebra

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i szybkie do zrobienia ciasto marmurkowe na oleju. Jest wilgotne i pyszne. Po upieczeniu można je polać czekoladą.

Ciasto marmurkowe/zebra Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marmurkowe/zebra

 

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej + 2 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 1 czekolada mleczna
  • Ok. 60-70ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Ciasto marmurkowe/zebra

ETAP 1:

Jajka wybić do miski, wsypać cukier waniliowy i kryształ i ucierać do powstania puszystej masy. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do jajek cały czas miksując. Następnie dolać olej, zmiksować do połączenia składników i dolać wodę. Znów zmiksować do połączenia.

Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Do drugiej dodać kakao i wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylewać na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta aż do skończenia składników.

Ciasto piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić ciasto w formie. Śmietanę podgrzać ale nie gotować. Wrzucić do śmietany połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia.

Polewą polać ciasto i schłodzić w lodówce.

Ciasto marmurkowe/zebra
Wystudzone ciasto oblane czekoladą rozpuszczoną w śmietance
Ciasto marmurkowe/zebra
Ciasto marmurkowe po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciasto marmurkowe/zebra
Ciasto marmurkowe przygotowane do pieczenia.
Ciasto marmurkowe/zebra
Ciasto podzielone na dwie połowy: jasne i ciemne z kakao