Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Przepyszne ciasto marchewkowe! Ma jedną ważną zaletę: nigdy nie zrobi się w nim zakalec, nawet przy soczystej marchewce.

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami

 

  • 3 jaja
  • 150 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 200 g mąki pszennej typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 60 g rodzynek
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 100 g orzechów
  • 250 g obranej marchewki

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
Marchew zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Odstawić. W jednej misce wymieszać obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, rodzynki, następnie wsypać wiórki i orzechy (użyłam połamanych orzechów włoskich i posiekanych laskowych).

W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać powoli olej. Wsypać marchewkę i wymieszać. Na koniec dodać mąki z dodatkami i dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Można przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, jednak dla nas było już wystarczająco słodkie.
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
umyta i obraną marchew zetrzeć na tarce jarzynowej
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
obie mąki wymieszać ze spulchniaczami, bakaliami i cynamonem
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
jaja ubić z cukrem na puszystą białą masę, wlać olej cały czas miksując
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
następnie dodac marchew i pozostałe składniki, wymieszać i przełożyć do formy