Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowe z rodzynkami i orzechami
Marchew zetrzeć na średnich oczkach tarki jarzynowej. Odstawić. W jednej misce wymieszać obie mąki z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać cynamon, rodzynki, następnie wsypać wiórki i orzechy (użyłam połamanych orzechów włoskich i posiekanych laskowych).
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać powoli olej. Wsypać marchewkę i wymieszać. Na koniec dodać mąki z dodatkami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Można przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, jednak dla nas było już wystarczająco słodkie.
W drugiej misce utrzeć jajka z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując wlewać powoli olej. Wsypać marchewkę i wymieszać. Na koniec dodać mąki z dodatkami i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy (śr. 23 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut. Można przed podaniem polać lukrem lub posypać cukrem pudrem, jednak dla nas było już wystarczająco słodkie.