Sposób przygotowania:
Odwracane z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić na ósemki.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać, chwilę gotować. Dodać jabłka, wymieszać (w tym momencie karmel się skrystalizuje a po chwili gotowania stanie się znowu płynny). Gotować ok. 5 minut często je mieszając. Gorące wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm.
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować jednolite ciasto. Wyłożyć na ostudzone jabłka, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min. Zostawić na ok. 5 min., odkroić boki. Na wierzch tortownicy nałożyć duży talerz i energicznym ruchem odwrócić ciasto "do góry nogami" czyli jabłkami do góry.
Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać, chwilę gotować. Dodać jabłka, wymieszać (w tym momencie karmel się skrystalizuje a po chwili gotowania stanie się znowu płynny). Gotować ok. 5 minut często je mieszając. Gorące wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm.
Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować jednolite ciasto. Wyłożyć na ostudzone jabłka, wyrównać.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min. Zostawić na ok. 5 min., odkroić boki. Na wierzch tortownicy nałożyć duży talerz i energicznym ruchem odwrócić ciasto "do góry nogami" czyli jabłkami do góry.
ciasto
SylaUla