dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 281]

Odwracane z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Odwracane po upieczeniu ciasto z karmelowo-cynamonowymi jabłkami. Jabłka przed pieczeniem krótko dusi się w karmelu. Proste, ucierane, bardzo smaczne.

Odwracane z jabłkami

Składniki:

Odwracane z jabłkami

 

  • Ciasto:

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka

 

 

Sposób przygotowania:

Odwracane z jabłkami
Jabłka obrać, pokroić na ósemki.

Na patelni rozpuścić masło, wsypać cukier i cynamon, wymieszać, chwilę gotować. Dodać jabłka, wymieszać (w tym momencie karmel się skrystalizuje a po chwili gotowania stanie się znowu płynny). Gotować ok. 5 minut często je mieszając. Gorące wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 26 cm.

Do miski wyłożyć masło, dodać cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Zmiksować jednolite ciasto. Wyłożyć na ostudzone jabłka, wyrównać.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 40 min. Zostawić na ok. 5 min., odkroić boki. Na wierzch tortownicy nałożyć duży talerz i energicznym ruchem odwrócić ciasto "do góry nogami" czyli jabłkami do góry.

ciasto