anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto bardzo dobrze się przechowuje w lodówce, a bita śmietana utrzymuje kształt nawet na trzeci dzień. Z każdym dniem zyskuje na smaku.

Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami

 

  • mielone migdały – 1 szk.
  • mąka tortowa - 2/3 szk.
  • starta marchewka - 150 g
  • cukier puder – ½ szk.
  • jajka - 2 szt.
  • olej rzepakowy - 1/3 szk.
  • ekstrakt z wanilii – 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona – ½ łyżeczki
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • KREM:
  • śmietana kremówka - 200 g
  • mascarpone - 125 g
  • masa kajmakowa - 200 g
  • PONADTO:
  • morele -4 szt.

 

Sposób przygotowania:

Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami
W misce wymieszaj: mąkę tortową, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj olej nie przerywając miksowania. Do masy jajecznej dodaj zawartość miski i wymieszaj. Dodaj startą na średnich oczkach marchewkę, ekstrakt waniliowy i wymieszaj na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej mielonymi migdałami tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 45 minut. Upieczone odstaw do wystudzenia. KREM: mocno schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywno, następnie połącz z serkiem mascarpone. Na zimnym cieście rozsmaruj grubą warstwę masy kajmakowej, a na niej bitą śmietanę z serkiem. Umyte, pozbawione skórki i pestek morele pokrój w kostkę i ułóż na wcześniej rozsmarowanym kremie.
Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami
Na zimnym cieście rozsmaruj grubą warstwę masy kajmakowej, a na niej bitą śmietanę z serkiem.
Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami
Dodaj startą na średnich oczkach marchewkę.
Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami
W misce wymieszaj: mąkę tortową, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon.