Sposób przygotowania:
Migdałowo-marchewkowe ciasto z morelami
W misce wymieszaj: mąkę tortową, mielone migdały, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj olej nie przerywając miksowania. Do masy jajecznej dodaj zawartość miski i wymieszaj. Dodaj startą na średnich oczkach marchewkę, ekstrakt waniliowy i wymieszaj na najwolniejszych obrotach miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej masłem i obsypanej mielonymi migdałami tortownicy o średnicy 21 cm. Wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 45 minut. Upieczone odstaw do wystudzenia. KREM: mocno schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywno, następnie połącz z serkiem mascarpone. Na zimnym cieście rozsmaruj grubą warstwę masy kajmakowej, a na niej bitą śmietanę z serkiem. Umyte, pozbawione skórki i pestek morele pokrój w kostkę i ułóż na wcześniej rozsmarowanym kremie.