MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Ciasto marchewkowo - migdałowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny biszkopt marchewkowo - migdałowy, z serkiem. Zamiast mąki pszennej można użyć otrębów, lub mąki z pełnego przemiału, cukier zastąpić stewią lub miodem - a ciasto będzie zdrowsze :)

Ciasto marchewkowo - migdałowe

Składniki:

Ciasto marchewkowo - migdałowe

 

  • CIASTO
  • (użyłam szklanki o pojemności 250ml)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 1/2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek

 

  • MASA
  • 400g serka homo śmietankowego / naturalnego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru
  • marchewka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo - migdałowe
Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy! Migdały mielimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy. Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę - miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180stopni. Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy. Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali, i dodajemy do masy - mieszamy. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy. Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką. Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek :)