Sposób przygotowania:
Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać do nich syrop z mniszka. Żółtka z syropem utrzeć na puszysty krem. Płatki migdałowe zmiksować blenderem. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do kremu z żółtek dodać migdały, marchewkę, wódkę i cynamon. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę. Ciasto dobrze ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na pół, na dwa płaty. Jeden umieścić w tortownicy, posmarować dżemem, przykryć drugim płatem ciasta. Masa: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją podgrzewając i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Do śmietany z serkiem wlać ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na ciasto. Czekoladę roztopić ze śmietaną homogenizowaną, polać na ciasto, zrobić ozdobne esy-floresy. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin). Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy.
czekoladka_m
2milutka
edytaha
misia5
Beatris
Oczywiście, częstuj się :)
zbysiowa