Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Sernik na zimno na marchewkowym spodzie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Sernik na zimno na marchewkowo - migdałowym spodzie przełożonym dżemem brzoskwiniowym.

Sernik na zimno na marchewkowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno na marchewkowym spodzie

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 100 g syropu z mniszka lekarskiego
  • 150 g płatków migdałowych
  • 150 g marchewki
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 350 g serka waniliowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 200 g dżemu brzoskwiniowego
  • 5 dużych kostek czekolady deserowej
  • 2 łyżeczki śmietany homogenizowanej 22 %

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać do nich syrop z mniszka. Żółtka z syropem utrzeć na puszysty krem. Płatki migdałowe zmiksować blenderem. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do kremu z żółtek dodać migdały, marchewkę, wódkę i cynamon. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Pianę z białek dodać do masy. Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej, posypanej mąką tortownicy (ok. 22 cm). Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godzinę. Ciasto dobrze ostudzić. Ostudzone ciasto przekroić na pół, na dwa płaty. Jeden umieścić w tortownicy, posmarować dżemem, przykryć drugim płatem ciasta. Masa: Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, a następnie rozpuścić ją podgrzewając i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder i serek waniliowy, dokładnie wymieszać. Do śmietany z serkiem wlać ciepłą żelatynę, dokładnie wymieszać, wylać na ciasto. Czekoladę roztopić ze śmietaną homogenizowaną, polać na ciasto, zrobić ozdobne esy-floresy. Ciasto schłodzić w lodówce (najlepiej schładzać kilka godzin). Gotowe ciasto wyjąć z tortownicy.
Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Zmielone migdały starta marchewka cynamon i wódka dodane do kremu z żółtek.
Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Piana ubita z białek dodana do ciasta marchewkowo migdałowego.
Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Gotowe ciasto przelane do średniej tortownicy.
Sernik na zimno na marchewkowym spodzie
Umieszczony w tortownicy jeden płat ciasta posmarowany dżemem.