Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowo cukiniowe
Umytą i obraną marchewkę i cukinię zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach. Z cukinii odcisnąć sok. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Kasię roztopić i wystudzić. Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek wlewać małym strumieniem margarynę cały czas miksując. Dodać kakao oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i cukinię i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Masę przełożyć do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 45 minut w 185 stopniach. Do rondelka wlać wodę, na niego postawić metalową miseczkę. Wodę zagotować. Do miseczki wrzucić krówki, polewę w drażetkach i dodać mleko. Podgrzewać aż krówki się rozpuszczą a masa będzie jednolita. Uważać aby się nie zagotowało. Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto. Na koniec udekorować papają i płatkami migdałowymi.
Sarenka
elzbieta8960