BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1082]

Ciasto marchewkowo - orzechowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne ciasto z marchewki i dodatkiem orzechów włoskich. Ciasto to zrobiłam z przepisu który dostałam od mojej synowej. Ciasto wyszło bardzo smaczne i na pewno często będę wracać do tego przepisu.

Ciasto marchewkowo - orzechowe

Składniki:

Ciasto marchewkowo - orzechowe

 

  • mąka 2 szkl,
  • jajka 4 szt,
  • cukier 1,5 szkl,
  • startej marchewki 2 szkl,(ok.5 szt),
  • masło lub margaryna 175 g,
  • soda oczyszczona 2 płaskie łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( płaskie )
  • cynamon 4 łyżeczki,
  • posiekanych orzechów włoskich 3/4 szkl,

 

  • polewa;
  • serek topiony śmietankowy lub kremowy 100 g,
  • masło 100 g,
  • szklanka cukru pudru,
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo - orzechowe
Jajka ubijamy razem z cukrem na jednolitą puszystą masę.

Następnie dodajemy startą na tarce (drobne oczka )marchewkę i dokładnie mieszamy.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z cynamonem dodajemy do masy.

Całość łączymy z rozpuszczonym i wystudzonym masłem.

Na samym końcu do masy dodajemy posiekane na kawałki orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.

Upieczone jeszcze ciepłe ciasto smarujemy przestudzoną polewą.

Polewa ;

Masło rozpuszczamy razem z serkiem, miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.