Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkowo - orzechowe
Jajka ubijamy razem z cukrem na jednolitą puszystą masę.
Następnie dodajemy startą na tarce (drobne oczka )marchewkę i dokładnie mieszamy.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z cynamonem dodajemy do masy.
Całość łączymy z rozpuszczonym i wystudzonym masłem.
Na samym końcu do masy dodajemy posiekane na kawałki orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.
Upieczone jeszcze ciepłe ciasto smarujemy przestudzoną polewą.
Polewa ;
Masło rozpuszczamy razem z serkiem, miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Następnie dodajemy startą na tarce (drobne oczka )marchewkę i dokładnie mieszamy.
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z cynamonem dodajemy do masy.
Całość łączymy z rozpuszczonym i wystudzonym masłem.
Na samym końcu do masy dodajemy posiekane na kawałki orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.
Upieczone jeszcze ciepłe ciasto smarujemy przestudzoną polewą.
Polewa ;
Masło rozpuszczamy razem z serkiem, miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Miło mi.Dziękuje.;)