VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem.

Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz

Składniki:

Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz

 

  • Ciasto:
  • 2 ¾ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 marchewka
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 1 szklanka letniej wody
  • 20 g świeżych drożdży

 

 

  • Sos:
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz
Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki.

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm).

Na środku ciasta rozkładamy ser. Na nim układamy pieczarki i ponownie rozsypujemy ser. Boki kroimy w cienkie paseczki i naprzemiennie zaplatamy do środka.

Tak zwinięty warkocz przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200*C przez 25 minut. Jeszcze ciepły kroimy w plastry.

Podajemy z sosem (jogurt wymieszany z majonezem, czosnkiem i szczypiorkiem).