Sposób przygotowania:
Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz
Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm).
Na środku ciasta rozkładamy ser. Na nim układamy pieczarki i ponownie rozsypujemy ser. Boki kroimy w cienkie paseczki i naprzemiennie zaplatamy do środka.
Tak zwinięty warkocz przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200*C przez 25 minut. Jeszcze ciepły kroimy w plastry.
Podajemy z sosem (jogurt wymieszany z majonezem, czosnkiem i szczypiorkiem).
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm).
Na środku ciasta rozkładamy ser. Na nim układamy pieczarki i ponownie rozsypujemy ser. Boki kroimy w cienkie paseczki i naprzemiennie zaplatamy do środka.
Tak zwinięty warkocz przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200*C przez 25 minut. Jeszcze ciepły kroimy w plastry.
Podajemy z sosem (jogurt wymieszany z majonezem, czosnkiem i szczypiorkiem).