paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto marchewkowo orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszne i proste ciasto lekko wilgotne w środku ze startą marchewką i orzechami włoskimi oraz cynamonem.

Ciasto marchewkowo orzechowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto marchewkowo orzechowe

 

  • marchew starta 1,5 szklanki
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 0,75 szklanki
  • orzechy włoskie 20 dag
  • cynamon 1,5 łyżki
  • mąka 1,5 szklanki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olejek pomarańczowy do smaku
  • olej 0,25 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo orzechowe
Mąkę przesiać przez sito, wsypać do niem cynamon , proszek i sodę wymieszać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn, orzechy drobno posiekać. Jajka z cukrem ubić na jasną masę. Ostrożnie wlać olej, olejek i zmiksować. Porcjami dodawać mąkę mieszając. Wsypać orzechy wymieszać, następnie dodać marchew, wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej foremki i piecz około 45-50 minut do suchego patyczka.
Ciasto marchewkowo orzechowe
Jajka z cukrem ubić na jasną masę. Ostrożnie wlać olej, olejek i zmiksować.
Ciasto marchewkowo orzechowe
Porcjami dodawać mąkę z przyprawami mieszając.
Ciasto marchewkowo orzechowe
Do ciasta wsypać posiekane orzechy wymieszać