Sposób przygotowania:
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodą, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i obgotowujemy, aby była al'dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Krótko blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
jaNina
MałaMi89
Dziękuję :) nam bardzo smakowały (zwłaszcza mi, bo lubię to połączenie warzywne:))
zbysiowa