MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Świetna przekąska na przykład na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Może być też propozycją ciepłej kolacji.

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Z przesianej mąki, drożdży, mleka i wody robimy zaczyn. Po chwili dodajemy roztarte (zimne) ziemniaki i przyprawy. Wyrabiamy lekko klejące ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie obraną i umytą kroimy w kostkę. Zagotowujemy wodą, odrobinę solimy, wlewamy łyżkę oliwy z oliwek i obgotowujemy, aby była al'dente. Brokuł dzielimy na małe różyczki, płuczemy pod bieżącą zimną wodą. Krótko blanszujemy w gorącej wodzie z dodatkiem soli i łyżką oliwy z oliwek. Dno każdego otworu formy na muffinki wypełniamy ciastem do wyskości 1/3, układamy marchewkę, następnie brokuł i przykrywamy ciastem drożdżowym. Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Z podanych składników wyrabiamy klejące ciasto
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Otwory formy wypełniamy częścią ciasta (1/3 wyskości)
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Na ciasto układamy warstwę obgotowanej marchewki
Babeczki "grzybki" marchewkowo-brokułowe
Układamy różyczki brokuła i przykrywamy ciastem