edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik niepodzielnie króluje w moim domu. I choć domownicy najbardziej lubią klasyczny ze skórką pomarańczową i rodzynkami, to ten również zyskał ich aprobatę. Jest lekki i orzeźwiający. Polecam :)

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką

MASA SEROWA:

NA WIERZCH:

  • 40-45 dag winogron bezpestkowych
  • 2 galaretki cytrynowe z pianką (takie na 375 ml wody)

Sposób przygotowania:

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką

1.

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką
Na koniec do masy serowej dodać ubite białka.

Dno tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożyć większym kawałkiem papieru do pieczenia, brzegi przytrzasnąć obręczą. Boki wyłożyć paskami papieru (najlepiej przykleić je odrobiną masła).
Oddzielić żółtka od białek.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-165 stopni.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, następnie nie przerywając mieszania dodać kolejno: po jednym żółtku, potem po łyżce sera, a na końcu obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową.

2.

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką
Masę serową przełożyć do tortownicy o średnicy 22-24 cm.

Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika.

3.

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką
Ciasto piec przez około 60 minut - dobrze byłoby, gdyby wierzch się mocno nie spiekł.

Piec około 60 minut. Po upieczeniu pozostawić na kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i odstawić aż całkowicie wystygnie.

4.

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką
Opłukane i osuszone winogrona rozłożyć na wierzchu.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Można użyć dowolnej cytrynowej galaretki i rozpuścić ją w mniejszej ilości wody niż jest to podane na opakowaniu.

W moim osiedlowym sklepiku była chwilowo dostępna tylko galaretka z pianką.

Z tortownicy zdjąć obręcz, odkleić od niej paski papieru, zaś brzegi papieru wyściełającego dno podnieść do góry. Od dołu ponownie założyć obręcz.

Ta operacja powinna uszczelnić blaszkę i zapobiec wycieknięciu galaretki na zewnątrz.

Winogrona oderwać od szypułek, opłukać i dokładnie osuszyć, rozłożyć na wierzchu sernika.

5.

Sernik (pieczony) z winogronami i galaretką
Sernik po wyjęciu z lodówki.

Sernik zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki.

Ja z braku czasu zalałam swój sernik zbyt rzadką galaretką i wprawdzie pociekła ona nieco pod spód i uniosła go do góry, ale dzięki temu widać, że jest on rzeczywiście leciutki


Tagi:

ciasto sernik