Sposób przygotowania:
Ciasto pleśniak z dżemem wiśniowym
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewam. Dodaje cukier puder, masło oraz 5 żółtek. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy części. Do jednej dodaje kakao. Ponownie zagniatam. Chłodzę wszystkie części ciasta przez dwie godziny.
Następnie wyjmuję jedną część ciasta. Wałkuje na wielkość małej kwadratowej formy. Wykładamy dno pierwszą jasną częścią ciasta. Smaruje na wierzchu ciasta dżem wiśniowy. Na dżem ścieram ciasto ciemne. Białka ubijam na sztywno. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Miksuję krótko. Pianę układam na cieście ciemnym.
Na pianę ścieram ostatnią cześć ciasta jasnego. Całość piekę około 60 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dowolnie dekoruję.
Następnie wyjmuję jedną część ciasta. Wałkuje na wielkość małej kwadratowej formy. Wykładamy dno pierwszą jasną częścią ciasta. Smaruje na wierzchu ciasta dżem wiśniowy. Na dżem ścieram ciasto ciemne. Białka ubijam na sztywno. Dodaje mąkę ziemniaczaną. Miksuję krótko. Pianę układam na cieście ciemnym.
Na pianę ścieram ostatnią cześć ciasta jasnego. Całość piekę około 60 minut w 180 stopniach. Studzę.
Dowolnie dekoruję.