Sposób przygotowania:
Torcik malinowy
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem budyniowy:
W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
Składanie tortu:
biszkopt - krem budyniowy - biszkopt - frużelina malinowa - krem budyniowy - przykryć ostatnim blatem biszkopta.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami i jeżynami.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem budyniowy:
W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
Składanie tortu:
biszkopt - krem budyniowy - biszkopt - frużelina malinowa - krem budyniowy - przykryć ostatnim blatem biszkopta.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami i jeżynami.
SylaUla