Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1382]

Torcik malinowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Torcik malinowy na ciemnym biszkopcie i pysznym budyniowym krem. Krem w połączeniu z frużeliną malinową i świeżymi malinami, to idealne połączenie.

Torcik malinowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torcik malinowy

Biszkopt

  • jajka-6 szt
  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • kakao-3 łyżki

Krem

  • budyń śmietankowy – 3 opakowania
  • mleko – 1 l
  • masło – 250 g
  • cukier puder – 5 łyżek

Polewa czekoladowa

Dodatkowo

  • frużelina malinowa – 300 g

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Torcik malinowy
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.

Krem budyniowy:

W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu. Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.

Składanie tortu:

biszkopt - krem budyniowy - biszkopt - frużelina malinowa - krem budyniowy - przykryć ostatnim blatem biszkopta.

Polewa czekoladowa:

Czekoladę przełożyć do rondla, dodać śmietankę, rozpuścić na wolnym ogniu. Wierzch tortu polać czekoladą, udekorować malinami i jeżynami.
Torcik malinowy
Gotowy tort został oblany czekoladą i ułożone zostały na nim owoce