Kruche, z budyniem, tarta, drożdżowe – pomysłów na wykorzystanie rabarbaru w wypiekach jest mnóstwo. Zapoznaj się z wybranymi słodkimi przepisami na ciasto z rabarbarem.
Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że zewnętrzne włókna nie będą twarde, zobacz jak obrać rabarbar szybko i sprawnie.
Warzywo w wysokich temperaturach pieczenia puszcza soki, żeby ciasto się udało i nie zmiękło, sprawdź jak przygotować rabarbar do ciasta w odpowiedni sposób. Wybierając rabarbar warto pamiętać, że im intensywniejszy jego kolor, tym słodszy produkt. Sugerując się tym, warto do wypieków dodawać odpowiednią ilość cukru.
Odkryj 15 wyjątkowych przepisów na pyszne ciasto z rabarbarem!
Przepis na galette z rabarbarem
Składniki:- 200 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 40 g cukru pudru,
- 500 g rabarbaru,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- ½ szklanki cukru brązowego.
- Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj pokrojone w plastry zimne masło i szybko zagnieć. Na koniec dodaj wodę i uformuj kulę. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki.
- Rabarbar obierz – zobacz jak obrać rabarbar prawidłowo – i pokrój w ok. 2 cm kawałki. Rabarbar wymieszaj z cukrem.
- Wyjmij ciasto i rozwałkuj na pergaminie na kształt koła o średnicy ok. 30 cm.
- Odsącz rabarbar od nadmiaru soku i wymieszaj dokładnie z mąką ziemniaczaną. Wyłóż go na środek ciasta zostawiając przynajmniej 5 cm marginesu dookoła.
- Zawiń boki ciasta do środka i przełóż ciasto z rabarbarem wraz z pergaminem na blachę. Galette z rabarbarem piecz w 180°C przez 40 minut. Podawaj ciepłe z gałką lodów lub śmietaną.
fot. Adobe Stock
Czy trzeba obierać rabarbar do ciasta?
Rabarbar przed przetworzeniem wystarczy dokładnie umyć z resztek ziemi i innych zabrudzeń. Nie trzeba go obierać, pod wpływem ciepła skórka i włókna rabarbaru wyraźnie zmiękną.Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że zewnętrzne włókna nie będą twarde, zobacz jak obrać rabarbar szybko i sprawnie.
Warzywo w wysokich temperaturach pieczenia puszcza soki, żeby ciasto się udało i nie zmiękło, sprawdź jak przygotować rabarbar do ciasta w odpowiedni sposób. Wybierając rabarbar warto pamiętać, że im intensywniejszy jego kolor, tym słodszy produkt. Sugerując się tym, warto do wypieków dodawać odpowiednią ilość cukru.
Odkryj 15 wyjątkowych przepisów na pyszne ciasto z rabarbarem!