Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo - orzechowyETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny krem. Do żółtek dodać orzechy wymieszane z kakao i bułką tartą. Następnie dodać pianę z białek i wymieszać. Przełożyć do tortownicy 20 cm wyłożone papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 równe części.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. wrzątku. Gdy będzie gęsta posmarować nią 2 biszkopty i wstawić do lodówki do stężenia.
Na krem zagotować 1 szkl. mleka. W pozostałym rozmieszać budyń. Przelać na wrzące mleko i mieszać do zgęstnienia. Wystudzić. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem a następnie z budyniem na puszysty krem. Na koniec dodać kakao. Batoniki pokroić w kostkę i wsypać razem z orzechami do kremu. Wymieszać.
Połowę kremu rozprowadzić na pierwszym biszkopcie z galaretką. Przykryć drugim biszkoptem z galaretką i przykryć trzecim bez galaretki.
4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w nie gorzką czekoladę. Czekoladą posmarować cały tort. Poczekać aż zastygnie. W pozostałej śmietanie rozpuścić mleczną czekoladę i zrobić nią wzory na torcie za pomocą dekoratora z cienką końcówką lub rękawa cukierniczego.
Tort schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce.