Sposób przygotowania:
Tort jagodowo - kokosowyBiszkopt
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olejek cytrynowy. Wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Poncz
Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z cukrem i ciepłą wodą. Wystudzić.
Masa jagodowa
Jagody przełożyć do garnka i podgrzać. Gdy się zagotują wyłączyć gaz i wsypać kisiel i żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.
Krem kokosowy
2 szklanki zimnego mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, budyniami i mąkami. Zmiksowane mleko wlać na zagotowane mleko i mieszać do zgęstnienia, gotując na małym ogniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodać po łyżce zimny budyń. Na koniec wymieszać krem z wiórkami.
Wierzch i boki tortu
Śmietanę ubić na sztywną masę. 2 łyżki masy odłożyć i wymieszać z różowym barwnikiem. 1 łyżkę odłożyć i wymieszać z zielonym barwnikiem. Kolorowe masy przełożyć do rękawów cukierniczych z końcówką do kwiatków i do listków.
Złożenie tortu
Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową jagód i 1/3 kremu kokosowego. Ułożyć drugi blat, naponczować, posmarować jagodami i kremem kokosowym. Ułożyć 3 blat , naponczować i posmarować resztą kremu kokosowego. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Na wierzchu zrobić dekorację kolorowymi kremami.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):