WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Tort jagodowo - kokosowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort na cytrynowym biszkopcie, nasączony wodą z sokiem z cytryny, z gęstą masą jagodową i budyniowym kremem kokosowym.

Tort jagodowo - kokosowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort jagodowo - kokosowy

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 0,5szkl. cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy
  • szczypta soli

Poncz

  • sok z 1 cytryny
  • ok. 3 łyżeczki cukru
  • ok. 300ml wody

Masa jagodowa

  • jagód ze słoika (Są to jagody zagotowane z cukrem i odrobiną wody, coś w rodzaju
  • 1 mały kisiel ekspresowy o smaku owoców leśnych
  • 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny (w zależności od tego jak gęste są jagody)

Krem kokosowy

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru na 0,5l mleka
  • 750ml zimnego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • ok. 150g wiórków kokosowych
  • ok. 200g masła

Wierzch i boki tortu

  • ok.350ml zimnej śmietany 30%
  • odrobina barwnika różowego i zielonego

Sposób przygotowania:

Tort jagodowo - kokosowy

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier zwykły i waniliowy i ubijać do rozpuszczenia. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i olejek cytrynowy. Wymieszać i przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 min. w temp. 170 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Poncz

Z cytryny wycisnąć sok i wymieszać go z cukrem i ciepłą wodą. Wystudzić.

Masa jagodowa

Jagody przełożyć do garnka i podgrzać. Gdy się zagotują wyłączyć gaz i wsypać kisiel i żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić.

Krem kokosowy

2 szklanki zimnego mleka zagotować z cukrami. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, budyniami i mąkami. Zmiksowane mleko wlać na zagotowane mleko i mieszać do zgęstnienia, gotując na małym ogniu. Budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodać po łyżce zimny budyń. Na koniec wymieszać krem z wiórkami.

Wierzch i boki tortu

Śmietanę ubić na sztywną masę. 2 łyżki masy odłożyć i wymieszać z różowym barwnikiem. 1 łyżkę odłożyć i wymieszać z zielonym barwnikiem. Kolorowe masy przełożyć do rękawów cukierniczych z końcówką do kwiatków i do listków.

Złożenie tortu

Pierwszy blat nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową jagód i 1/3 kremu kokosowego. Ułożyć drugi blat, naponczować, posmarować jagodami i kremem kokosowym. Ułożyć 3 blat , naponczować i posmarować resztą kremu kokosowego. Wierzch i boki tortu posmarować ubitą śmietaną. Na wierzchu zrobić dekorację kolorowymi kremami.

Tort jagodowo - kokosowy
tort po przełożeniu wszystkimi warstwami.
Tort jagodowo - kokosowy
krem kokosowy gotowy do przekładania tortu
Tort jagodowo - kokosowy
jagody zagotowane i wymieszane z kisielem i żelatyną
Tort jagodowo - kokosowy
biszkopt cytrynowy po wyjęciu z piekarnika