cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Obecnie trwa sezon na śliwki, dlatego przedstawiam szybki i łatwy przepis na ciasto z tymi owocami.

Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką

 

  • CIASTO:
  • 25 dag śliwek
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • KRUSZONKA:
  • 0,5 kostki masła
  • 0,75 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
Śliwki dzielimy na połowę i usuwamy pestki. Robimy kruszonkę: miękkie masło, mąkę i cukier mieszamy, wyrabiamy ręką i wkładamy do zamrażarki na czas wykonywania ciasta. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, za pomocą robota ubijamy z nich pianę, cały czas mieszając robotem dodawać kolejno żółtka, cukier wanilinowy, olej, wlewając maślankę należy zmniejszyć obroty robota, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy minimalnych obrotach robota. Ciasto wylewamy na formę, układamy połówki śliwek w odstępach ok. 1 cm od siebie. Następnie posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50min. w temp. 200 st. i gotowe. SMACZNEGO!
Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
Śliwki dzielimy na połowę i usuwamy z nich pestki
Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
Kruszonkę robimy z miękkiego masła, cukru i mąki
Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
ciasto robimy z pomocą robota dodając składniki z przepisu
Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
Ciasto wylewamy na formę, układamy owoce i posypujemy kruszonką