Sposób przygotowania:
Ciasto maślane ze śliwkami z kruszonką
Śliwki dzielimy na połowę i usuwamy pestki. Robimy kruszonkę: miękkie masło, mąkę i cukier mieszamy, wyrabiamy ręką i wkładamy do zamrażarki na czas wykonywania ciasta. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek, za pomocą robota ubijamy z nich pianę, cały czas mieszając robotem dodawać kolejno żółtka, cukier wanilinowy, olej, wlewając maślankę należy zmniejszyć obroty robota, na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy przy minimalnych obrotach robota. Ciasto wylewamy na formę, układamy połówki śliwek w odstępach ok. 1 cm od siebie. Następnie posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50min. w temp. 200 st. i gotowe. SMACZNEGO!