Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Ciasto maślankowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo smaczne, wilgotne ciasto, lekko słodkie z pysznymi morelami. Posypane delikatnie cukrem pudrem będzie idealne do popołudniowej kawy

Ciasto maślankowe z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto maślankowe z morelami

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 4 duże morele
  • Cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślankowe z morelami
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, wsypywać partiami cukier (razem z waniliowym), miksować, aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno żółtka, po każdym miksując. Następnie wlewać powoli olej, cały cza miksując. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do miski, dodać maślankę (w temperaturze pokojowej) i zmiksować. Gęste ciasto przełożyć do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem
Ciasto maślankowe z morelami
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, wsypywać partiami cukier (razem z waniliowym), miksować, aż piana będzie błyszcząca. Dodać kolejno żółtka, po każdym miksując.
Ciasto maślankowe z morelami
Następnie wlewać powoli olej, cały cza miksując. Mąkę przesiać z proszkiem, wsypać do miski, dodać maślankę (w temperaturze pokojowej) i zmiksować.
Ciasto maślankowe z morelami
Gęste ciasto przełożyć do formy o średnicy 25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać.
Ciasto maślankowe z morelami
Morele umyć, osuszyć, przekroić na pół i wyjąc pestki. Ułożyć na cieście. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 45 minut. Wystudzić i posypać cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka